Meer liefde voor jezelf, anderen en de natuur

10 Tips voor een duurzame kerst

21-12-2021

In deze kerstperiode geven veel van ons veel geld uit aan een feestoutfit, de kerstlunch / kerstdiner en de cadeautjes voor onder de boom. Maar de producten en outfits die wij kopen voor kerst zijn niet zo duurzaam en eerlijk als wij denken. In deze blog lees je 10 tips om je feestdagen duurzamer te maken.


1. De kleding die voor kerst  geproduceerd wordt is vaak niet eerlijk gemaakt en kwalitief vaak ook minder. De mensen die onze feestkleding maken moeten harder werken om de feestkleding te produceren, dan voor de kleding die we dagelijks dragen. Dit komt omdat de feestkleding naast de 'normale' kledinglijn gemaakt moet worden. De arbeiders moeten extra hard werken, maken nog langere dagen en krijgen minder betaald. Dit kan natuurlijk anders, zo heb je apps en winkels waar 2ehandskleding wordt verkocht. Wanneer je hier je kerstoutfit koopt zorg je ervoor dat er niet een hele nieuwe outfit verloren gaat die je maar 1 kerst draagt.Heb jij nog kerstitems liggen die je toch niet meer draagt, dan kun je ze verkopen of ruilen! Zo kun jij toch elke kerst een andere outfit dragen, zonder dat je je outfit na 1 keer dragen al weggooit.


2. Tijdens kerst eten veel van ons meerdere gerechten. In veel van deze gerechten zit vlees. Dit is echter niet nodig! In de supermarkt liggen tegenwoordig heerlijke vega gerechten en vleesvervangers. Probeer deze kerst eens een vega gerechtje. In plaats van de focus op een lekker stukje vlees te leggen, kun je proberen de focus te leggen op de groente. Bijvoorbeeld een paprika uithollen en de bovenkant eraf snijden. Dan kun je de paprika vullen. Vervolgens doe je de paprika in de oven. En voilá jouw vega gerechtje is klaar om op je bord te shinen!

Dit kun je natuurlijk met heel veel andere groenten doen, denk aan: courgette, aubergine, pompoen.


3. Een cadeautje hoeft natuurlijk niet nieuw uit de winkel te kopen. Je kunt ook een preloved item kopen. Dit kunnen namelijk ook nieuwe items zijn die mensen nooit gebruikt hebben, maar toch wegdoen. Dit is beter voor de natuur én nog eens goed voor je portemonee! 


 4. Goed voor jezelf zorgen is in deze tijd erg belangrijk. Alles draait 24/7 door en iedereen lijkt altijd bezig te zijn. Daarom is het extra belangrijk om ook in het nieuwe jaar tijd voor jezelf te nemen. DoGoodYou heeft verschillende producten die je hier bij helpen. Zo hebben we de Jaderoller met Jojoba olie, de fluffy bodybutter, lippenbalsem, crémedeodorant (2 geuren) en nog veel meer! Je geeft dan niet alleen de ander een cadeautje, maar de wereld ook, want de producten van DoGoodYou zijn natuurlijk. Daarnaast gaat 10% van de aankopen naar de milieuorganisaties The Ocean Cleanup en Treesforall. 

5. Voor een leuke reminder dat wanneer je lief bent voor jezelf ook lief voor de wereld kunt zijn, kun je de 100% natuurlijke kaars van DoGoodYou bestellen. Dit kun je voor een ander, maar natuurlijk ook voor jezelf bestellen. 

6. Een stap naar een duurzamere kerst hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Neem een eigen tas mee wanneer je je boodschappen gaat doen voor kerst. Dit scheelt weer gekochte plastic tasjes die je vaak na 1 keer al weg doet.

7. Om door te gaan op het meenemen van een eigen tas. Het is natuurlijk altijd goed wanneer je een cadeautje geeft, waar iemand sowieso iets aan heeft. Zo kun je een set met duurzame, herbruikbare brood/groente/fruitzakjes kopen. Bij dit cadeautje weet je zeker dat het gebruikt kan gaan worden, omdat iedereen boodschappen gaat doen. Vaak pakken we gauw een plastic zakje van de winkel, maar dit is helemaal niet nodig, daarom heeft DoGoodYou deze handige zakjes ontwikkelt.

8. Wil jij je kerstboom versieren? Gebruik dan niet de standaard kerstboomversiering maar ga voor LED- lichtjes. Deze lichtjes verbruiken minder energie. Deze lichtsnoeren zijn zelfs verkrijgbaar die werken op zonne-energie. (Deze snoeren laden overdag op en kunnen dan s'avonds aan).

9. Met de kerstdagen gebruiken veel mensen wegwerpservies. Vaak doen we dit omdat we zo min mogelijk willen doen tijdens de kerstdagen. Het zou zoveel beter zijn voor de wereld als we wasbaar servies zouden gebruiken. Alle kleine beetjes helpen en deze tip zou zorgen voor zoveel minder afval tijdens kerst! En daarnaast kan het nog gezellig zijn ook om even gauw die afwas te doen. 


10. Nu met corona mag je met kerst geen hele familiediners houden. Mocht je toch nog ergens heen gaan deze feestdagen. Kies dan voor het openbaar vervoer, dit zorgt ervoor dat er minder uitstoot is van auto's. Wil je toch met de auto? Vraag dan of je met iemand mee wil rijden of dat jij met iemand mee mag rijden. Nu we het daar toch over hebben. Dan moet je natuurlijk een mondkapje op doen. Kies dan voor een leuk wasbaar mondkapje!

Hopelijk kun je wat met deze duurzame kersttips. Wanneer je vragen hebt kun je altijd contact opnemen met DoGoodYou. We wensen je fijne en duurzame feestdagen!

Meer liefde voor jezelf, anderen en de natuur