Meer liefde voor jezelf, anderen en de natuur

The ocean cleanup

30-11-2020

Vanaf 2013 zet Boyan Slat zich in tegen een van de grootste milieuproblemen op aarde: de plastic soep. Hij is de oprichter van The Ocean Cleanup, een non-profit organisatie die geavanceerde technologieën ontwikkelt om het plastic in onze oceanen te ontdoen. Bij elke aankoop van een Dogoodyou tandenborstel gaat er 10% naar deze mooie organisatie. Zo helpen we samen een handje mee.


Grote problemen vereisen grote oplossingen

Jaarlijks belanden miljoenen tonnen plastic in de oceanen. Voornamelijk via rivieren stromen grote stukken en miliscule deeltjes plastic de zee in. Het plastic wat in de oceanen drijft - lecacy plastic - gaat niet vanzelf weg. Door de stromingen in te dammen wordt het plastic opgehoopt en kan het worden opgeruimd. The Ocean Cleanup ontwikkelt grote schoonmaaksystemen die deze hoeveelheden plastic kunnen opvangen.

Het probleem begrijpen middels onderzoek

The Ocean Cleanup gelooft dat het plastic probleem pas goed kan worden aangepakt, wanneer het begrepen wordt. Helaas is er nog altijd weinig bekend over de dynamiek en eigenschappen van plasticvervuiling in de oceanen. Om deze reden investeert de organisatie in wetenschappelijk onderzoek. Het begrip voor de bronnen, het transport en het lot van plastic in de oceanen vormt de basis voor een slimme inzet van technologie, om vervolgens goede schoonmaaksystemen te kunnen ontwikkelen.

Testen, aanscherpen en verbeteren

In de eerste missie van The Ocean Cleanup wilde de organisatie een van 's werelds grootste verzamelingen van plastic in de oceanen ontdoen: Great Pacific Garbage Patch. Na zes prototypes op zee en 273 schaalmodeltesten, werd in San Francisco op 8 september 2018 het eerste schoonmaaksysteem ter wereld gelanceerd. Tijdens een vier maanden durende schoonmaaksessie werden vele aspecten van technologie bewezen. Echter bleek dat System 001 het plastic niet effectief genoeg vasthield. Het systeem moet met een constante snelheid bewegen om het plastic goed te kunnen opvangen. Met deze insteek is er een volgend systeem ontwikkeld: System 001/B. Slechts vijf maanden later vertrok System 001/B om resultaat te leveren. En dat is gelukt, er werd meer plastic gevangen en vastgehouden. Momenteel wordt er gewerkt aan System 002. Bij het ontwerp van dit nieuwste systeem zal de nadruk liggen op duurzaamheid, zodat het jarenlang mee kan gaan.

Benieuwd naar alle updates over System 002? Kijk dan op theoceancleanup.com

Meer liefde voor jezelf, anderen en de natuur