Meer liefde voor jezelf, anderen en de natuur

Waarom een plastic vrije oceaan begint bij jezelf!

08-04-2021


De plastic soep. We horen er van alles over en de meeste van ons vinden het verschrikkelijk wat er met onze aarde gebeurd. Maar wat als ik je nou vertel dat een plastic vrije oceaan begint bij jezelf. Misschien denk je nu: 'wat?' Maar laat me het uitleggen. 

De plastic soep

Ik begin bij het begin, wat houdt de plastic soep in? De term plastic soep is een verwijzing naar al het plastic in de oceaan. Denk aan de plastic flesjes die aan de kant ronddrijven maar ook aan de micro en nano-plastics in het zeewater. Een kapitein genaamd Charles Moore heeft de naam "plastic soep" bedacht. In 1997 zeilde de kapitein naar Zuid Californië, hij zag elke dag stukjes plastic drijven. Omdat Charles Moore zag dat het plastic niet alleen aan het oppervlak dreef, maar ook dieper in de oceaan te vinden was noemde hij dit fenomeen de plastic soep. Om even in perspectief te brengen  hoeveel plastic er in de oceaan drijft: er wordt geschat dat de totale hoeveelheid plastic in de oceaan tussen de 86 miljard en 239 miljard kilo ligt. Dit is een schatting, omdat we natuurlijk niet precies weten hoeveel plastic in de diepzee ligt.

Gevolgen plastic soep

Het plastic in de zee valt in kleine stukjes uit elkaar door de golfslag van het water en zonlicht van de zon. Die kleine stukjes plastic afval zinken naar de bodem van de zee. De kleine stukjes plastic beïnvloeden de dieren die op de bodem leven. Na eeuwen komen de microplastics dieper in de aardkorst te liggen. Hierdoor is er sprake van ernstige verontreiniging. Ook een gevolg van deze vervuiling is dat veel dieren denken dat het plastic voedsel is of in het plastic vast komen te zitten. Als dieren het plastic opeten en in hun maag krijgen, verdwijnt hun hongergevoel en gaan ze minder eten. Hierdoor raken ze verzwakt en sterven veel zeezoogdieren en zeevogels. De schildpadden en dolfijnen die aan het wateroppervlak ademhalen, kunnen in het plastic afval stikken.

Bewustwording

Nu denk je misschien ''wat erg allemaal"' en ga je door met je leven, maar wellicht denk je nu ook wel "wat kan ik hier aan doen" of "dit kan zo niet langer". Laat ik beginnen met het feit dat het allemaal begint bij bewustwording, want nu je dit gelezen hebt ben je je in ieder geval bewust van de gevolgen van JOUW plastic gebruik en dat is alleen maar mooi. Nu je hiervan bewust bent, ga ik je uitleggen wat JIJ kan doen tegen dit grote probleem. Dogoodyou gelooft namelijk dat het verschil begint bij jezelf en ik hoop jij ook.  


Hoe maak ik het verschil?

Het is van belang dat je niet te moeilijk denkt zodat je niet door de bomen het bos meer ziet. Door kleine stapjes te zetten naar een plastic vrijer leven, maak je al groot verschil. Denk niet te moeilijk, waar zou jij je op dit moment goed bij voelen om te vervangen naar een plastic vrij product. Ben jij gehecht aan je eigen shampoo? Begin dan niet met overstappen naar een shampoo bar want dan zet jij de associatie " duurzamer leven" met iets moeilijks of als iets wat je niet fijn vindt. Maar ben jij niet zo gehecht aan je plastic tandenborstel? Dan is het bijvoorbeeld een mooie optie om over te stappen op de bamboe tandenborstel! Op die manier maak je het plastic vrijer leven leuk en maak je veel sneller stappen! Doe jij graag boodschappen? En ben jij het zat dat steeds het steeltje van de peer door het plastic zakje scheurt én wil je een duurzamere stap maken? Dan kan je ook bijvoorbeeld kiezen voor de katoenen brood/groente/fruitzakjes van Dogoodyou! Doe vooral wat goed voelt en laten we een beetje liever zijn voor onze aarde. Veel succes!


Geschreven door Verona de Jong

Meer liefde voor jezelf, anderen en de natuur